Skip to main content

10 tapaa, joilla tekoäly muuttaa liiketoiminnan turvallisuutta ja toimintoja

Tekoäly luo uusia mahdollisuuksia parantaa yritysten turvallisuutta ja tehostaa toimintoja. Se auttaa hyödyntämään piilotettua dataa ja muuttamaan sen älykkäämmiksi ja tehokkaammiksi liiketoimintaprosesseiksi.

Tekoäly (AI) on vaikuttanut merkittävästi siihen, miten yritykset toimivat – rutiinitehtävien automatisoinnista aina asiakas- ja työntekijäkokemusten parantamiseen.  Nyt tekoäly uudistaa myös tapoja, joilla organisaatiot suojelevat ihmisiä, omaisuutta ja resursseja, ohjaten niitä kohti ennakoivampaa turvallisuusajattelua.

Lähes puolet (46 %) Securitas Technologyn tutkimuksessa mukana olleista yrityksistä on investoinut tekoälyyn turvallisuusohjelmassaan. Tekoälyyn perustuvien turvallisuusratkaisujen käyttötapojen lisääntyessä tämä luku kasvaa edelleen.

Securitaksella hyödynnämme tekoälyn täyttä potentiaalia parantaaksemme uhkien havaitsemista, tiedustelua, riskinarviointia, tapahtumiin reagointia ja kriisinhallintaa. Autamme maailmanlaajuisesti yrityksiä ja organisaatioita ennakoimaan ja ratkaisemaan yhä monimutkaisempia turvallisuushaasteita tekoälyn avulla.

Tässä blogissa käymme läpi 10 tapaa, joilla tekoäly mullistaa yritysten turvallisuutta ja toimintoja – ensin viisi tapaa, joilla se parantaa turvallisuutta, ja sen jälkeen viisi tapaa, joilla se tuo esiin uusia liiketoiminnan oivalluksia.

5 tapaa, joilla tekoäly parantaa turvallisuutta

1. Riskiarvioinnin ennustaminen

Tekoälyn avulla voidaan analysoida historiallista tapahtumatietoa ja ennustaa tulevien turvallisuustapahtumien todennäköisyyksiä. Tämä auttaa yrityksiä tekemään tietoon perustuvia päätöksiä ja toteuttamaan ennakoivia turvallisuustoimenpiteitä. Jos tekoäly havaitsee riskin kasvavan tietyissä paikoissa tai aikoina, yritykset voivat vahvistaa turvallisuutta etukäteen, esimerkiksi lisäämällä vartiointia tai tehostamalla valvontaa.

2. Tehostettu uhkien havaitseminen

Tekoälypohjaiset turvallisuusjärjestelmät tunnistavat poikkeavuuksia käytöksessä ja varoittavat epäilyttävistä henkilöistä, ajoneuvoista tai esineistä. Tekoäly voi esimerkiksi tunnistaa, jos joku yrittää päästä rajoitetulle alueelle epätyypilliseen aikaan. Kun riski on havaittu, voidaan hälyttää vartijat tai sulkea sisäänpääsyväyliä, mikä vähentää turvallisuusmurtojen riskiä. 

3. Väärien hälytysten vähentäminen

Tekoäly ja koneoppiminen auttavat erottamaan todelliset turvallisuusuhat turhista hälytyksistä. Tekoäly voi esimerkiksi analysoida videokuvaa ja erottaa luvattoman vierailijan hälytyksen siitä, jos hälytyksen laukaisee eläin tai sääilmiö. Tämä vähentää hälytyskeskuksen työntekijöiden taakkaa, kun tekoäly auttaa merkittävästi vähentämään vääriä hälytyksiä.

4. Terveydenhuollon tulosten parantaminen

Tekoälypohjaiset ratkaisut ovat erityisen tehokkaita terveydenhuollossa. Ne voivat esimerkiksi ennakoivasti seurata vanhusten terveydentilaa ja analysoida anturidataa, jotta heidän tarpeensa voidaan tunnistaa etukäteen. Esimerkiksi älykkäät kaatumisten hallintaratkaisut voivat tunnistaa asukkaat, joilla on riski kaatua jopa päiviä tai viikkoja etukäteen.

5. Älykkäämmät kaupungit ja turvallisempi infrastruktuuri

Tekoäly ja 5G-yhteydet ovat muuttaneet infrastruktuurin ja kaupunkien turvallisuutta. Esimerkiksi belgialaiset merituulivoimalat hyötyvät paremmasta valvonnasta ja uhkien havaitsemisesta syrjäisistä sijainneista huolimatta. Kaupungeissa tekoälypohjainen valvonta ja data-analytiikka tehostavat julkisen turvallisuuden toimenpiteitä, kuten väkijoukkojen hallintaa ja laittoman jätteen dumppaamisen havaitsemista reaaliajassa.

 5 tapaa, joilla tekoäly tehostaa toimintoja ja tuo esiin liiketoimintatietoa

1. Energiasäästöt

Securitas uudistaa perinteistä vartiointiraportointia hyödyntämällä tekoälyä toistuvien haavoittuvuuksien tunnistamisessa ja turvallisuustoimenpiteiden parantamisessa paikan päällä. Tekoäly käyttää luonnollisen kielen käsittelyä (NLP) tulkitakseen vartiointiraporteissa olevia vapaita tekstikenttiä, ja muuntaa aiemmin hyödyntämättömän tiedon arvokkaaksi liiketoimintatiedoksi. Erityisen kiinnostava sovelluskohde on tekoälyn käyttö kestävään kehitykseen liittyvien toimenpiteiden korostamisessa, joita organisaatiot toteuttavat vartijoidemme avustuksella. Esimerkiksi Ruotsissa vartijamme toteuttivat ja kirjasivat arviolta 335 000 energiansäästötoimenpidettä vuonna 2022. Näiden toimien ansiosta saavutettiin noin 8,8 miljoonan kWh energiansäästöt. Tämä kulutuksen vähennys toi asiakkaillemme 17 miljoonan kruunun kustannussäästöt – merkittävä etu paitsi taloudellisesti myös ympäristön kannalta.

2. Turvallisuusresurssien optimointi

Tekoälyllä on keskeinen rooli turvallisuustoimintojen tehostamisessa. Securitaksella hyödynnämme tekoälyä resurssien kohdistamiseen varmistaaksemme maksimaalisen tehokkuuden ja kustannussäästöt. Toimialueiden optimointiohjelma käyttää tekoälyä jakamaan turvallisuushenkilöstön ja resurssit tehokkaasti. Analysoimalla tietoja, kuten tapahtumaraportteja, vartijoiden käytettävyyttä ja toimipisteiden sijaintia, tekoäly auttaa meitä optimoimaan aikataulut ja reitit varmistaen, että jokainen alue toimii resurssiensa puitteissa ja että toiminta on tehokasta.

3. Tilankäytön strateginen optimointi

Analysoimalla valvontakameratietoja ja kulunvalvontaa tekoäly tarjoaa organisaatioille yksityiskohtaisen käsityksen tilojen käytöstä. Se ei paljasta pelkästään käyttöasteita, vaan myös tiettyjen alueiden käyttötiheyden. Tämä tieto auttaa operatiivisessa päätöksenteossa, kuten siivousaikataulujen suunnittelussa. Esimerkiksi, jos tekoäly tunnistaa, että kokoushuonetta käytetään harvoin, yritys voi vähentää sen siivouskertoja ja optimoida resurssien käyttöä. Toisaalta, jos tekoäly havaitsee, että kokoushuoneet ovat jatkuvasti ylibuukattuja, yritysjohto voi tehdä päätöksiä avata lisää kokoustiloja tai siirtää suuria kokoontumisia rauhallisempaan aikaan. Tämä strateginen lähestymistapa varmistaa, että jokainen neliömetri käytetään tehokkaasti parantaen toimistotilojen, kokoushuoneiden ja yhteisten tilojen resurssien jakamista.

4. Ennakoiva hälytystieto

Väärien hälytysten vähentämisen lisäksi tekoäly voi tunnistaa hälytystiedoista käytäntöjä, jotka voivat ennakoida tulevia tapahtumia. Näiden tietojen avulla yritysjohto voi tehdä muutoksia parantaakseen turvallisuutta, esimerkiksi vahvistamalla valvontaa korkean riskin alueilla tai muokkaamalla pääsyoikeuksia estääkseen mahdolliset uhat. Tuloksena on turvallisempi ympäristö, jossa resurssit kohdennetaan strategisesti maksimaalisen tehokkuuden ja vaikuttavuuden saavuttamiseksi, mikä parantaa yleistä turvallisuutta ja valmiustasoa.

5. Henkilöstöresurssien optimointi

Samoin kuin tilankäytön strategisessa optimoinnissa, tekoäly on taitava analysoimaan turvallisuusdataa henkilöstön optimoimiseksi eri toimialoilla. Tekoäly tunnistaa turvakameroiden ja kulunvalvontajärjestelmien tallentaman liikenteen – esimerkiksi asiakasvirrat vähittäiskaupassa, potilaskäynnit terveydenhuollossa tai työntekijöiden toiminta yrityksissä. Tekoäly tunnistaa huippuajat ja antaa arvokkaita oivalluksia henkilöstön tason ja määrän muokkaamiseksi kysynnän mukaan. Tämä auttaa varmistamaan, että henkilökuntaa on oikeissa paikoissa, oikeaan aikaan, mikä parantaa palvelun laatua, operatiivista tehokkuutta sekä asiakas- ja asiakastyytyväisyyttä.

Tekoälyn kasvava rooli liiketoiminnan turvallisuudessa

Tekoälyn käyttömahdollisuudet turvallisuudessa ovat käytännössä rajattomat. Tekoälyä hyödynnetään paitsi turvallisuustoimenpiteiden vahvistamiseen myös auttamaan yrityksiä hyödyntämään turvallisuusjärjestelmiinsä kertyvää piilotettua dataa. Tekoäly on tehokas työkalu, jota Securitas käyttää parantaakseen yritysten turvallisuutta ja toimintaa.

Se, että lähes puolet yrityksistä hyödyntävät jo tekoälyä turvallisuussuunnitelmissaan, kertoo sen mullistavasta potentiaalista. Olemme vasta raapaisseet pintaa siitä, mitä kaikkea on mahdollista saavuttaa. Tekoälysovellusten ja niiden käyttöönoton lisääntyessä näemme yhä vaikuttavampia tuloksia siitä, kuinka yritykset suojelevat ihmisiään, omaisuuttaan ja varojaan sekä hyödyntävät turvallisuusdataa kilpailuedun saavuttamiseksi.