Usein kysytyt kysymykset
Alla on vastauksia yleisimmin esitettyihin kysymyksiin Securitaksella koulutuspalveluihin liittyen.
-
Yleistä
-
Ei voi. Koulutusta saa Suomessa järjestää ainoastaan suomeksi tai ruotsiksi. Mitään koulutuksen osaa ei voi kääntää muille kielille eikä tulkin käyttäminen ole koulutuksessa sallittua. Riittävä kielitaitotaso näillä kursseilla on B2.1. Lisätietoa kielitaitotasoista ja niiden arvioinnista esimerkiksi Opetushallituksen -sivustolla.
Jos ilmoittautumisen tekeminen tai asiakaspalvelumme kanssa kommunikointi suomeksi ilman kääntäjän tai tulkin apua on hankalaa, kielitaito ei yleensä ole riittävä kurssin läpäisyyn. Me emme arvioi osallistujan kielitaitoa ennakkoon, joten suosittelemme vähintään tekemään itsearvioinnin omasta kielitaidosta. Osallistujan tai hänet koulutukseen ilmoittavan henkilön vastuulla on varmistua kielitaidon riittävyydestä. Kurssimaksua ei palauteta, mikäli kurssi keskeytyy riittämättömän kielitaidon vuoksi.
-
In Finland, it is not possible to take the guard or security officer courses in English. Using an interpreter or translator apps is not allowed. For these licence trainings, your Finnish skills should be at least on level B2.1. Please check Finnish National Agency for Education/Language proficiency for more information about the language skill levels.
If it is difficult to make the course registration without translator or communicate with our customer service in Finnish, it is likely that your language skills are not sufficient to take the course. We are not able to assess your language skills beforehand so please note that it is your own responsibility to make sure your Finnish skills meet the required level. Course fee is not refunded if the course is interrupted due to inadequate language skills.
-
Toistaiseksi järjestämme pääosan avoimista kursseistamme Helsingissä. Kurssipaikkakunta on aina merkitty verkkokaupassamme kurssin tietoihin. Tilauksesta voimme toteuttaa koulutuksia ryhmille ympäri Suomen, jonka lisäksi joitain koulutuksia voi olla saatavilla verkkokoulutuksena.
-
Kaikki tulevat kurssit julkaistaan verkkokaupassamme koulutus.securitas.fi. Seuraavat alkavat kurssit näkyvät etusivulla. Voit etsiä tarvitsemaasi kurssia etusivun hakukentällä tai valitsemalla etusivulta kurssikategorian. Kurssikategorian avaamalla löydät kategoriaan liittyvät kurssit. Jokaisen kurssikuvauksen oikeassa laidassa on sininen laatikko, jossa lukee ”Katso vapaat kurssit”.
-
Ota yhteyttä työhönottoomme esimerkiksi yhteydenottolomakkeella täällä.
-
Saat meihin yhteyden myös tämän sivun alalaidassa olevalla yhteydenottolomakkeella. Verkkokaupan Yhteydenotto -sivulta löydät sähköpostin ja vaihteen puhelinnumeron lisäksi yhteydenottolomakkeen.
-
Voit ottaa meihin yhteyttä sivun alalaidassa olevalla yhteydenottolomakkeella. Lisäksi verkkokaupan yhteydenotto -sivulta löydät sähköpostin ja vaihteen puhelinnumeron lisäksi yhteydenottolomakkeen. Lisäksi voit tehdä tarjouspyynnön verkkokaupan Koulutustarjonta -osiossa klikkaamalla "Pyydä tarjous" -painiketta.
-
-
Oikean koulutuksen valitseminen & ennakkovaatimukset
-
Vartijan koulutus koostuu väliaikaisen vartijan koulutuksesta 40h ja vartijan koulutuksesta 80h, joista väliaikaisen vartijan koulutus tulee suorittaa ensin. Väliaikaisen vartijan koulutukseen ei ole ennakkokoulutusvaatimuksia eli voit osallistua siihen koulutustaustastasi riippumatta. Voimankäyttövälineitä kantavien vartijoiden tulee lisäksi suorittaa välinekohtaiset voimankäyttökoulutukset peruskoulutuksen (40h+80h) suorittamisen jälkeen tai aikana.
Voit myös hakea suoraan töihin, vaikka sinulla ei olisi vielä vartijakorttia. Jos sinut valitaan työpaikkaan, työnantaja yleensä järjestää sinut koulutukseen. Työn saantia edesauttaa tietysti aina, jos kortti taskusta jo löytyy.
Koulutuksen suorittamisen jälkeen tulee lisäksi hakea poliisilta lupaa toimia vartijana. (vartijakortti) Suosittelemme tutustumaan korttihakemusohjeisiin ja lupavaatimuksiin poliisin sivuilla ennakkoon.
-
Riippuu siitä, minkälaisessa tehtävässä aiot työskennellä. Järjestyksenvalvojakorttia voit hakea poliisilta, kun olet suorittanut Järjestyksenvalvojan peruskurssin (40h). Tällöin voit työskennellä järjestyksenvalvojana esimerkiksi tapahtumissa, ravintoloissa tai matkustaja-aluksilla. Jos olet kiinnostunut työskentelemään esimerkiksi kauppakeskuksessa tai julkisen liikenteen asemalla ns. PORA-järjestyksenvalvojana, sinun tulee lisäksi suorittaa vartijan peruskoulutus (40h+80h). Voimankäyttövälineitä kantavien järjestyksenvalvojien tulee lisäksi suorittaa välinekohtaiset voimankäyttökoulutukset.
Järjestyksenvalvojan peruskoulutukseen ei ole ennakkokoulutusvaatimuksia eli voit osallistua siihen koulutustaustastasi riippumatta. Suosittelemme tutustumaan korttihakemusohjeisiin ja lupavaatimuksiin poliisin sivuilla ennakkoon.
-
Riippuu siitä, milloin olet suorittanut peruskoulutuksen. Jos olet suorittanut järjestyksenvalvojan peruskoulutuksen 1.3.2007 jälkeen, sinun ei tarvitse käydä peruskurssia uudelleen vaan 8 oppitunnin järjestyksenvalvojan kertauskoulutus riittää. Tarkemmat lupahakemusvaatimukset löydät poliisin sivuilta.
-
Tarkista ennen ilmoittautumista kurssin tiedoista, mitä koulutuksia sinulla tulee olla suoritettuna osallistuaksesi koulutukseen. Pääasiassa kaikkiin yksityisen turvallisuusalan voimankäyttökoulutuksiin osallistuaksesi sinulla tulee olla vähintään vartijan tai järjestyksenvalvojan peruskoulutus sekä fyysisen voimankäytön perusteet (ent. yleinen osa) suoritettuna. Huomioi, että ennen 1.3.2017 suoritetun järjestyksenvalvojan peruskurssin voimankäyttöosio ei vastaa nykyistä fyysisen voimankäytön perusteet -osiota.
-
Ei tarvitse. Voit hakea uutta hyväksyntää vartijaksi ilman kertauskoulutuksia. Jos olet suorittanut vartijan koulutuksen ennen 1.10.2002 hae uutta hyväksyntää poliisilta ennen vartijakorttisi vanhenemista! Uudemmat vartijakoulutukset eivät vanhene. Löydät tarkemmat ohjeet korttihakemukseen poliisin sivuilta.
-
Järjestyksenvalvojakorttia ja vartijakorttia voi hakea poliisilta vasta 18 vuotta täytettyään. Huoltajan suostumuksella kursseillemme voi osallistua 17 vuotta täyttänyt erikseen sovittaessa.
Järjestyksenvalvojana työskentelemiseen ei ole yläikärajaa (pl. PORA-JV-tehtävät, joissa ikärajat samat kuin vartijalla), joten myöskään kursseillemme ei ole. Vartijan ja samalla vartijakurssille osallistumisen yläikäraja on 67 vuotta. Vartijakortti voi olla voimassa ainoastaan siihen asti, kun henkilö täyttää 68 vuotta.
-
Laki yksityistä turvallisuuspalveluista linjaa, että vartijaksi tai järjestyksenvalvojaksi voidaan hyväksyä henkilö, joka ”tunnetaan rehelliseksi ja luotettavaksi ja on henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan tehtävään sopiva”. Lupaviranomainen ei ole julkaissut mitään selkeää kriteeristöä, miten sopivuutta arvioi. Koulutusorganisaatio ei näin ollen voi antaa asiassa mitään selkeää ohjeistusta eli suosittelemme ottamaan tarvittaessa yhteyttä suoraan lupaviranomaiseen. Turvallisuusalan lupia voidaan myöntää myös erilaisin ehdoin ja rajoittein, joten esimerkiksi fyysiset rajoitteet eivät johda automaattisesti hakemuksen hylkäämiseen. Alalla on monenlaisia tehtäviä tarjolla, joten monenlaisia tekijöitä tarvitaan! Ihan jokainen nuoruuden hölmöily tai pieni rikkomus ei välttämättä vaikuta lupien saamiseen, mutta lupaviranomainen tekee hakijan taustasta ja nuhteettomuudesta oman kokonaisarvionsa tiedossaan olevien seikkojen pohjalta.
-
-
Ilmoittautuminen & Osallistumisen peruminen
-
Koulutuksiin pääset ilmoittautumaan koulutusverkkokaupassamme. Sivun yläpalkissa ”AVOIMET KURSSIT” -kohdasta aukeaa pudotusvalikko, josta valitset haluamasi kurssikategorian. Tämän jälkeen sivu siirtyy kurssivalikoimaan. Kurssin oikeassa laidassa on sininen painike, jossa lukee ”Katso vapaat kurssit”. Näkymässä on allekkain kaikki tulevat koulutuspäivät, joiden oikealla puolella on kyseisen kurssin sininen ”Ilmoittaudu”-painike.
-
Kurssin koko aikataulu on aina nähtävillä verkkokaupassa kurssikuvauksen yhteydessä. Kurssin ilmoittautumispainikkeen alla olevaa painiketta ”Näytä koko aikataulu” klikkaamalla näet kaikki kurssipäivät.
-
Tarkista ensin roskapostikansiosi. Jos et saanut vahvistusviestiä, varmista ilmoittautumisesi ottamalla meihin yhteyttä. Automaattisen ilmoittautumisvahvistuksen pitäisi tulla sinulle sähköpostiin muutaman minuutin sisällä ilmoittautumisesta.
-
Ilmoita osallistumisesi peruutus sähköpostiosoitteeseen koulutus (a) securitas.fi. Ilmoittautumisen voi perua veloituksetta, jos koulutukseen on yli 7 vrk aikaa. Maksujen palautuksista peritään hinnaston mukainen toimistomaksu. Peruutusehdot löydät toimitus- ja palveluehdoistamme.
-
-
Kurssin maksaminen
-
Kurssien hinnat on ilmoitettu verkkokaupassa kurssikuvauksen yhteydessä. Ilmoittautumisen yhteydessä voit jossain tapauksessa myös valita lisäpalveluita, kuten kurssimateriaalikirjoja tai kurssitarjoiluja.
Kurssihintaan ei sisälly poliisille maksettavia lupamaksuja tai niihin liittyviä kuluja, vaan ne maksetaan korttihakemuksen yhteydessä suoraan lupaviranomaiselle. Lisäksi sinulle voi aiheutua kuluja korttihakemuksen yhteydessä poliisille toimitettavan passikuvan hankkimisesta.
Kurssihintojen määräytymiseen vaikuttaa muun muassa se, ettei Securitas ei saa koulutusten järjestämiseen minkäänlaisia valtion rahoitusta, kuten oppilaitokset saavat tarjotessaan vartijakoulutusta sellaisille opiskelijoille, jotka maksavat kurssinsa itse.
-
Kuluttajat: Kurssimaksu maksetaan Paytrail-verkkomaksupalvelussa ilmoittautumisen yhteydessä. Maksupalvelussa on useita maksutapoja ja myös osamaksu- ja laskuvaihtoehtoja. Yritykset: Kurssimaksu laskutetaan pääasiassa vasta kurssin jälkeen ilmoittautumisen yhteydessä annettujen laskutustietojen perusteella. Lisätietoa maksamisesta löydät verkkokaupan toimitus- ja palveluehdoista.
-
-
Koulutukseen osallistuminen
-
Lupakoulutuksessa läsnäolo on pakollista koko kurssin ajan, joten varmista ennen ilmoittautumista, ettei sinulla ole muita menoja kurssin ajalle. Mitään kurssin osaa ei voi korvata itseopiskelulla tai muulla aiemmin suoritetulla koulutuksella. Jos et pääse osallistumaan kaikille kurssipäiville, osallistuminen voidaan siirtää toiselle kurssille peruutusehtojen puitteissa.
-
Osaan koulutuksista sisältyy jonkinlainen koe. Teoriakoe kuuluu opetussisältöön seuraavissa koulutuksissa: järjestyksenvalvojan peruskoulutus 40h, kaasusumuttimen käyttäjäkoulutus, teleskooppipatukan käyttäjäkoulutus, fyysisen voimankäytön perusteet -koulutus, väliaikaisen vartijan koulutus 40h ja vartijan koulutus 80h.
Voimankäyttökoulutuksissa voidaan järjestää erillinen näyttökoe tai usein kouluttajat tekevät ns. kokopäiväarviointia osallistujien riittävän osaamisen varmistamiseksi.
-
Edellytyksenä verkkokoulutukseen osallistumiselle sinulta pitäisi löytyä luotettava verkkoyhteys sekä verkkovirtaan liitetty tietokone, jossa on kamera ja mikrofoni. Järjestä itsellesi tila, jossa pystyt osallistumaan koulutukseen häiriöttä. Saat tarkemmat ohjeet osallistumiseen kurssi-infossa.
-
Et voi. Koulutukseen on osallistuttava sellaisella päätelaitteella, joka mahdollistaa esitysmateriaalin seuraamisen sekä kurssiin liittyvien tehtävien tekemisen. Mobiiliyhteys ei useinkaan ole riittävä videoneuvotteluyhteyteen ja useissa puhelimissa akun kesto ei ole riittävä.
-
Emme suosittele sitä, sillä videoneuvotteluyhteyden ylläpitäminen vaatii melko paljon kaistaa.
-
-
Lisäpalvelut, kortit ja todistukset
-
Oppimateriaali jaetaan kouluttajan toimesta kurssin alussa niille osallistujille, jotka materiaalin ovat ostaneet. Verkkokurssille ostettu materiaali lähetetään postitse ilmoittautumisen yhteydessä annettuun osoitteeseen. Jos olet valinnut ilmoittautumisen yhteydessä lisäpalveluna oppimateriaalin postituksen, laitamme tilaamasi materiaalin postiin viimeistään viikko ennen kurssin alkua.
-
Järjestyksenvalvojan oppimateriaali on mahdollista tilata verkkokaupastamme.
-
Mikäli sinulla on kiire saada todistus, ota mieluiten ennakkoon yhteyttä meihin. Todistus on yleensä mahdollista saada koulutuksen jälkeen. Viikonloppukoulutuksissa paikalla ei ole toimistohenkilökuntaa, joten tarvittaessa todistuksiin liittyvät asiat hoidetaan seuraavana arkipäivänä. Verkkokoulutuksissa todistuksen paperinen versio postitetaan heti koulutuksen jälkeen ilmoittautumisen yhteydessä annettuun osoitteeseen.
Koulutuskortit tilataan koulutuksen katto-organisaatiolta, joten toimitukseen saattaa mennä useampi viikko. Pyydä väliaikainen paperinen todistus meiltä tarvittaessa. -
Todistukset jaetaan yleensä aina koulutuksen päätteeksi. Verkkokoulutuksissa todistuksen paperinen versio postitetaan heti koulutuksen jälkeen ilmoittautumisen yhteydessä annettuun osoitteeseen.
Koulutuskortit tilataan koulutuksen katto-organisaatiolta, joten toimitukseen saattaa mennä useampi viikko. Tulityökortti- ja työturvallisuuskorttikoulutuksissa voit kuitenkin ottaa mobiilikortin käyttöön korttitieto.fi -palvelussa heti, kun kouluttaja on kirjannut kurssisuoritukset katto-organisaation järjestelmään. Myös SPR:n ensiapukortista löytyy mobiiliversio.
Viikonloppukoulutuksissa paikalla ei ole toimistohenkilökuntaa, joten tarvittaessa todistuksiin liittyvät asiat hoidetaan koulutusta seuraavana arkipäivänä.
-